poniedziałek, 11 marca 2013

Oleje i ekstrakty używane w olejkach indyjskich - cz. I

Witajcie!

Już od dawna "chodziły za mną" oleje indyjskie. Jako posiadaczka Niezwykle Wrażliwego Czerepu muszę bardzo uważać na to, co na skórę głowy kładę, aby uniknąć nieprzyjemnych doznań. Ale oleje dalej mnie kusiły...
Postanowiłam więc stworzyć listę ekstraktów i olejów, które możemy znaleźć w buteleczkach o różniastych zapachach, kolorach i śmiesznych nazwach, których wymówienie grozi splątaniem jęzora. Wybrałam kilkanaście produktów dostępnych na stronie helfy.pl, usunęłam te, które ekstraktami/olejami nie były (barwniki, konserwanty, parafinę i inne) i rozpoczęłam googlowanie. Poświęciłam na to dobrych kilkanaście godzin (czego się nie robi dla spełnienia marzeń...); sprawy nie ułatwił fakt, że nazwy łacińskie i indyjskie na helfach mają koszmarne literówki. Parę razy natknęłam się na próby analizy składu jakiegoś oleju, w którym kilku składników nie udało się znaleźć. Wszystkiemu winne literówki. Na szczęście jam człek uparty i jak już zaczęłam to nie odpuszczę.  

Jednakże proszę Was, wszystkich korzystających z listy, o uszanowanie mojego trudu i jeśli macie ochotę zerżnąć tę listę i wkleić gdzieś w innym miejscu, wklejcie też link do tej notki.

Lista jest podzielona na trzy części (A - C), (D - N) i (O - V) według łacińskich nazw systematycznych roślin. Te nazwy, które były trudniejsze do odnalezienia, zostały zapisane w oryginale i przekreślone, zaś obok znalazła się nazwa poprawiona. Drobniejsze literówki poprawiałam na bieżąco.
W nawiasach poza nazwami indyjskimi (bodajże w hindi) znajdują się inne, popularne określenia na oleje i ekstrakty a czasem też łacińskie synonimy oraz nazwy polskie.
Jeśli znajdziecie jakieś błędy w tej liście, proszę o zaznaczenie tego w komentarzu, poprawię i uzupełnię :)

Mam nadzieję, że lista okaże się pomocna nie tylko dla mnie :)
PS. Kolejne części listy pojawią się jutro i pojutrze o tej samej porze :)
PS2. Mam również plik tekstowy, w którym zapisałam składy i nazwy interesujących mnie produktów, na podstawie których powstał ten spis. Jeśli chcecie, również go na blogu opublikuję :)

A
Abrus precatorius oil (Chanothi, Krishnala, Gunja) - olej z nasion jest uważany za środek wspomagający porost włosów. Używany był również w leczeniu skaleczeń, ran ciętych czy pogryzień przez zwierzęta - wspomaga regenerację skóry. Sok z liści i nasion może być stosowany do barwienia siwych włosów. Ma właściwości antyoksydacyjne.
Acacia concinna (Shikakai) - występuje w postaci proszku z orzechów Shikakai. Ma lekko kwaśne pH i zawiera saponiny, dzięki czemu może być stosowany jako delikatny środek myjący włosy. Wzmacnia cebulki włosowe, wspomaga porost włosów, nie wysusza skóry głowy i jest stosowany w walce z łupieżem - proszek ten ma również działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Włosy stają się po nim gęste, grubsze i jedwabiście gładkie.
Acorus calamus (tatarak zwyczajny) - działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i ściągające. Olejek eteryczny stosowany przy leczeniu łupieżu, zawiera m.in. azaron i geraniol oraz garbniki i gorycze.
Adhatoda vasica (Ardusa) - liście zawierają karoten, witaminę C, olejki eteryczne, ziele ma właściwości antyseptyczne.
Adiantum capillus-veneris (niekropień właściwy) - bywa nazywany "włosami Wenery", ma działanie przeciwłupieżowe, ściągające, łagodzące, oczyszczające, odświeżające, tonizujące, spowalnia przetłuszczanie włosów i skóry głowy oraz przyspiesza gojenie się ran.
Adropogon muricatus (Vetiveria zizanioides, Wala, wetiweria pachnąca) - działanie antybakteryjne, po zastosowaniu na skórę łagodzi ją i daje efekt chłodzenia (podejrzewam, że zawiera mentol).
Aloe barbadensis (Aloe vera, Kumari) - bomba odżywcza dla skóry - wśród składników aloesu znajdziemy minerały, składniki aktywne i odżywcze, miko- i makroelementy, aminokwasy, witaminy i nawet nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy). Aloes ma działanie przeciwzapalne (kampesterol, bradykinaza), przeciwbakteryjne (fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe), przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, nawilżające (naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy), przyspiesza proces gojenia ran, oparzeń, odmrożeń, owrzodzeń, pobudza regenerację skóry. Stosowany w leczeniu trądziku, zmian skórnych i łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów.
Anacyclus pyrethrum (Akkal kara) - działanie antybakteryjne, insektobójcze, przeciwzapalne i ściągające (dzięki zawartości tanin), zawiera również naturalny prebiotyk - inulinę - stosowaną przy odbudowywaniu naturalnej mikroflory skóry głowy.
Aquilaria agallocha (Agarwood) - potwierdzone działanie antyoksydacyjne. Poza tym stosowany do tworzenia pachnidła o nazwie agur.
Arachis hypogaea (orzacha, fistaszek, orzeszek ziemny) - olej z orzeszków ziemnych przeznaczony jest dla bardzo suchej skóry, również tej łuszczącej się i przy egzemie. Stosowany również w leczeniu łupieżu. Olej zawiera: kwas olejowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy, witaminy.
Arctium lappa oil - olej z łopianu, najczęściej korzeń łopianu macerowany w oleju słonecznikowym bądź oleju jojoba. Korzenie zawierają inulinę, fitosterole, glikozydy, saponiny, dużo siarki i fosforu, witaminę C i niewielkie ilości olejków eterycznych. Stosowany przy trądziku, świądzie skóry, nadmiernym wypadaniu włosów i łupieżu. Olej działa oczyszczająco, antybakteryjnie, antyseptycznie, grzybobójczo i przeciwzapalnie.
Asparagus racemosus (Shatavari, szparag lekarski) - antyseptyk, antyoksydant, zawiera asparaginę, saponiny sterydowe, kumarynę, koniferynę, wanilinę, rutynę, nietypowe węglowodany podobne do inuliny, olejki lotne (kamferol), karotenoidy i aminokwasy.
Azadirachta indica (Melia azadirachta, Neem, miodla indyjska) - ziele ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, co wykorzystuje się głównie w leczeniu chorób skórnych. Olejki eteryczne z miodli indyjskiej odstraszają owady. W skład oleju Neem wchodzi 53,4% kwasu oleinowego, 25,1% kwasu palmitynowego, 15,5% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego oraz 1% kwasu linolenowego. Związki czynne to nimbidin (pobudzający działanie układu odpornościowego) i nimbin (antyseptyczny i przeciwgrzybiczy).

B
Bacopa monniera Bacopa monnieri (Herpestis monniera, Brahmi) - działa jak antyoksydant, hamuje stany zapalne i wspomaga odnawianie się tkanek. Składniki aktywne to alkaloidy, fitosterole, flawoniody i glikozydy triterpenoidowe.
Bailospermum montanum (Dantimool) - stosowany w przypadku chorób skóry, jak egzema, świerzb czy trąd, łagodzi ból. Składniki aktywne to taniny, flawonoidy, alkaloidy i triterpeny.
Berberis aristata (Daruharidra) - działanie antybakteryjne, antywiruowe, antygrzybicze i antyoksydacyjne. Zawiera alkaloidy: berberynę i santoninę.
Biolens oil Bidens tripartita oil (uczep trójlistkowy) - odżywia i regeneruje skórę, reguluje aktywność gruczołów łojowych, likwiduje stany zapalne, łagodzi oparzenia, odparzenia, świąd i pieczenie. Polecany przy egzemach i łojotokowym zapaleniu skóry głowy. Zawiera flawonoidy, kumaryny, garbniki, karotenoidy, witaminę C oraz olejki eteryczne: głównie α-pinen (15.0%), β-bisabolol (9.3%), p-cymen (6.0%), hexanal (5.7%), linalol (4.6%), p-cymen-9-ol (3.4%) i inne.
Brassica juncea oil (Mustard oil, Sarsav oil Sarson oil, gorczyca sarepska) - surowcem leczniczym są nasiona, bogate w kwasy tłuszczowe, glikozydy, związki siarki i olejki eteryczne. Wśród kwasów tłuszczowych przeważają: erukowy (26,5%), linolowy (22,0%), linolenowy (15,0%), linolowy (9,5%), eikozenowy (12,0%), kwasy nasycone stanowią 6,0%.
Butea monosperma (Butea frondosa (Tesu), Palasha) - stosowany przy leczeniu owrzodzeń, przyspiesza gojenie się ran, ma działanie przeciwzapalne.

C
Callicarpa macrophylla (Ghwala) - ekstrakt z liści i korzeni łagodzi stany zapalne i zmniejsza uczucie bólu. Ekstrakt z łodyg ma również działanie przeciwgrzybicze.
Canola oil (olej canola, olej rzepakowy) - w przeciwieństwie do tradycyjnego rzepaku zawierającego głównie kwas erukowy, ten jest z rzepaku kanadyjskiego (Brassica napus) i zawiera kwas oleinowy. Emolient tłusty, może być komedogenny.
Cedrus deodara (Devdar, Cedarwood oil, olej z cedru himalajskiego) - główne olejki eteryczne to: α- i β-himachaleny, alkohol seskwiterpenowy – himachalol, allohimachalol oraz atlanton, cedrol, kwas limonenowy o działaniu antyseptycznym. Działają nawet na bakterie przetrwalnikujące. Olejek ma również działanie ściągające.
Celastrus paniculata (Malkangani oil) - łagodzi stany zapalnie i zmniejsza odczucie bólu. Ma działanie antyoksydacyjne. Olej jest bogaty w witaminę B1 i aminokwasy siarkowe.
Centella asiatica (Hydrocotyle asiatica, Gotu-kola, Brahmi (?), Saraswathi) - zawiera azjatykozyd, który wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, leczące rany, stymulujące ziarninowanie i bliznowacenia. Przyspiesza leczenie ran, oparzeń i zmian skórnych takich jak trądzik, opryszczka, pokrzywka.
Chamomilla recutita oil (olej rumiankowy) - żółtawe zabarwienie i wspaniały rumiankowy zapach, polecany dla skóry tłustej, zanieczyszczonej, suchej, dojrzałej, wrażliwej i mieszanej (z tendencją do zanieczyszczeń). Stosowany przy suchych włosach, łupieżu, w kremach ochronnych, produktach After-Sun. Olej z rumianku działa leczniczo, uspokajająco i łagodząco.
Cinnamomum camphora (cynamonowiec kamforowy) - olejek bogaty w kamforę, składnik o działaniu antyseptycznym i rozgrzewającym. Kamfora otrzymywana jest z α-pinenu lub terpentyny, biosynteza kamfory przebiega z użyciem m.in. geraniolu, linalolu, borneolu.
Citrullus colocynthis (Indravarna, Koloquinthe, arbuz kolokwinta) - zmniejsza uczucie bólu.
Citrus limonum oil (olej z cytryny zwyczajnej) - silny antyoksydant i antyseptyk, zawiera głównie monoterpeny (alfa- i betapinen, myrcen, linalol, cytronellol, geraniol, nerol), kumaryny, flawonoidy i tokoferole.
Citrus medica (cytron, cedrat) - olejek zawiera terpeny: limonen, terpinen, citral, cymen, linalol, geraniol. Działanie antyseptyczne.
Cocos nucifera oil (Coconut oil, olej kokosowy) - polecany do suchej, popękanej skóry, łagodzi podrażnienia, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas olejowy, ok. 2% kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy.
Convolvulus pluricaulis (Shankhapushpi) - antyseptyk, zawiera glikozydy, flawonoidy, alkaloidy i kumaryny.
Coriandrum sativum oil (kolendra siewna) - składniki olejku kolendrowego działają przeciwbakteryjnie (pinen, cyneol, borneol, limonen, linalol), przeciwgrzybiczo (felandren), przeciwwirusowo (wszystkie terpeny), przeciwzapalnie (flawonoidy, borneol, pinen), przeciwalergicznie (linalol, flawonoidy), ale też fotouczulająco (umbeliferon, skopoletyna).
Curcuma zedoaria (ostryż) - ekstrakt kłączy ostryżu, kurkuma, środek przyspieszający gojenie się ran, antyseptyk.
Cyperus rotundus - wspomaga leczenie chorób skóry, łagodzi świąd, działa antyseptycznie. W składzie znajdują się olejki eteryczne: amfen, limonen, cyperol, rotundon, cyperen, paczulenon, triterpeny: β-sitosterol, kwas oleanowy i flawonoidy.
Cyperus scariosus (Nagarmootha) - łagodzi stany zapalne i obniża odczuwanie bólu. Ma działanie antyseptyczne, zawiera alkaloidy, terpeny, fitosterole, saponiny, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, taniny, aminokwasy.

Zobacz jeszcze:

14 komentarzy:

  1. Oj mi oleje na skalp nie służą, zawsze po nich mogę sobie włosy garściami wyciągać, dlatego już nawet ich nie testuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Na pewno przyda się do analiz indyjskich kosmetyków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kochana, szacun! Tyś naprawdę bestia uparta. Kurcze ja póki co tylko kokos na skalp kładłam, ale rewelacji nie było. Za pierwszym razem kłaki leciały i bunt był, za drugim trzymałam tylko kilka minut i było ok. Ale fajnie, fajnie, bo u nas helfy jest stacjonarnie i miałam zamiar ich odwiedzić, także Twoja notka na pewno mi pomoże:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O maj gosh! Wiem już, jak pracochłonne są takie zestawienia i podziwiam Twoją pracę. Tyle składników i do każdego dokładny opis! Wielkie WOW! :D

    PS: Właśnie odpowiadam na tag od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestes niezastapiona! Ten post znajdzie sie u mnie na zakladce .oczywiscie z bezposrednim podlinkowaniem do Ciebie. Rozumiem ile pracy w ro wlozylas. Sama pisalam notke o glinkah i siemieniu lnianym.kilka godzin.wczoraj borowiny. Czasem lubie...tak naukowo. Wspanialy wpis.dziekuje za niego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo rzesz, ale robota! biję pokłony pełna podziwu ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. super wpis, bardzo dużo pracy, wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana zerknij proszę na skład mydełka do włosów Sesa i powiedz czy ono może pomóc na naszą przypadłość czy co najwyżej może zaszkodzić? Bo jestem posiadaczką takowego i boje się go użyć :( Oto skład:

    Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Coconut oil, Olie oil, Karanj oil, Neem oil, Almond oil, Leen seed oil, Glycerine, Salt, Cocomonoethanolamide, Cocodiethanolamide, Titanium Dioxide, Talc, SLS, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Xylityglucoside, Preseratives, Perfumes, Colour, Water.
    Herbal ingridiens: Brahmi , Harde, Amla , Aritha , Bhringraj , Shikakai , Bili Phal, Jatamansi, Nagarmoth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam mieszane uczucia co do tego mydełka. Z jednej strony naprawdę fajne przeciwłupieżowe i odkażające składniki, z drugiej oliwa z oliwek, olej z migdałów i jeszcze inny olej z omega-9 (niewskazane przy ŁZS). I jeszcze wg producenta trzeba to trzymać na skórze głowy godzinę albo nawet dwie. Niestety, ja bym go na skórę głowy nie nałożyła :x

      Usuń
  9. Dziękuję za odpowiedź :* Twój blog jest prawdziwą skarbnicą wiedzy- prowadząc go pomagasz wielu dziewczynom w tym mnie :*
    Mam dziś w planie zakupić ten szamponik bo jest promocja w SuperPharm więc go przetestuję:
    http://farmona.pl/produkty/pielegnacja-wlosow/farmed-linia-do-wlosow-z-lupiezem/
    Nie widziałam, żeby ktoś o nim wspominał do tej pory. Jak się sprawdzi to napiszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję :)
      I czekam na opinię o szamponie :)

      Usuń
  10. Cześć dziewczyny 😃 mam problem ze swedzaca skóra głowy i dużym wypadaniem. Właśnie wzięłam pod lupę olejek Sesja. Są tam: centella asiatica, citrullus colocynthis, abrus precatorius, azadirachta indica, cedrus deodara, anacyclus pyrethrum. Kiedy go zamówiłam na stronie Helfy intensywnie go używałam i zauważyłam zwiększony porost włosów ale później przestałam. Na szczęście mam go jeszcze trochę to wypróbuj na moją dolegliwość może pomoże. Czy ktoś z Was używał ten olejek?

    OdpowiedzUsuń